Инструкция за Dimensions!


Подготвено от Marulka_s

ОРИГИНАЛНИТЕ КОМПЛЕКТИ НА ДИМЕНШЪНС СЪДЪРЖАТ ПАНАМА, КОНЦИ, СХЕМА, ЕДНА ИЛИ ДВЕ ИГЛИ, КАРТОНЧЕ ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА КОНЦИТЕ (последното не е задължително, в някои комплекти няма)!!!

Разпределяне на конците на гоблен на Дименшънс:

   Когато гобленът е от Златната колекция (Gold collection) в снопчетата от конци са поставени по един цвят дебел вълнен конец, различни цветове – бял, зелен, розов, син и т.н.
Взима се едното снопче и се проверява на коя табличка (Bundle) отговаря на този вълнения конец, там съответно са всички конци от тази връзка. На този Bundle в отделна колонка до името и номера на цвета са посочени броя конци от съответния цвят. На някои картончета от златната колекция има отпечатани и цветовете и тогава разпределянето става още по-лесно. После по метода на елиминирането се разпределят конците.
   Когато липсват вълнените конци ориентири обикновено в снопчето има един познат основен цвят, обикновено това е бял или черен и от него се започва сортирането, отново по метода на изключването. Има случаи когато се започва с цвета с най-голям брой нишки. Така по метода на изключването се сортират всички цветове.

МНОГО ВАЖНО!
Трябва да се следи броя нишки, с които се шие даден символ, както и вида бод. Има случаи когато с един цвят се шият няколко видове бодове – кръстче (Cross Stitch), гобленов бод (Half Cross Stitch), контур (Back Stitch), френски възел (French Knot) и др., както и с различно количество нишки – има случаи да се шие с 1, 2, 3, 4, 5, 6 нишки. За да се постигне приятен и лек преливащ ефект има комбинирани цветове, в които се използват определен брой нишки от два или повече цвята. Отново е добре да се следи броя нишки, с които трябва да се шие. Ето защо добре е конците да се разпределят по номера или име на цвета, а не по знаци!

   Обикновено Дименшънс препоръчват бродерията да се започва от средата. Средата на панамата се открива по следния начин: прегъва се панамата на квадрат, притиска се хубаво получилото се ръбче и когато отново се разтвори се вижда къде горе долу трябва да се започне първия бод. На самата схема в четирите края има отпечатани 4 стрелки, които като се проследят мислено и се съберат в средата се открива кой е централният символ. Обикновено в инструкциите на гоблена за улеснение в глава Take your first stich се обяснява подробно как да се открие централния символ. Отново в инструкциите пише от кой символ е добре да се започне гоблена, обикновено трябва да се открие изречението – A good symbol to start with would be the… и тук е посочен стартовия символ за конкретния гоблен.

Основните бодове при Дименшънс са:

Cross Stitch – кръстчета. Важното е на гърба на гоблена да се получават прави чертички това е правилният начин на шиене, с всеки друг метод на бродиране може да се стигне до недостиг на конци! http://www.caron-net.com/caronimages/feb01images/feb01kid/KidsDiag.jpg


Half Cross Stitch – гобленов бод. И при този бод на гърба на гоблена трябва да се образуват прави черти, а не наклонени! http://www.needlepoint-for-fun.com/images/IMG_1601.jpg


Back Stitch – бод зад игла или контурен бод
French knot – Френски възел http://www.joyfulexpressions.us/HTML/Graphics/FrenchKnot.jpg


Lazy Dazy – мързелива маргаритка http://www.caron-net.com/may02files/Kids/LzyDsyDiag.gif


Couching Stitch http://www.brazilian-dimensional-embroidery.org/images/Couching%20Stitch.gif

Advertisements

2 Comments

  1. alma61 said,

    09.05.2010 at 14:48

    много подробна и полезна информация сте изложили тук браво ще еот полза на такива като мен обожавам гоблените на тази фирма

  2. Eved said,

    12.04.2012 at 08:19

    Благодаря,започвам първия си такъв гоблен и информацията ми бе много полезна.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: